DOCUMENTE DE INTERES PENTRU GT
Documente de înscriere in Grupul țintă
Broșură privind beneficiile participării grupului țintă la activitățile proiectului
Proces verbal de selectie GT insotit de tabele admisi/rezerve
"DIVERSITATEA NE FACE MAI PUTERNICI! EDUCAȚIA TREBUIE SĂ FIE ACCESIBILĂ PENTRU TOȚI FĂRĂ DISCRIMINARE!"
"RESPECTĂ NATURA! CONSUMĂ RESPONSABIL PENTRU UN VIITOR SUSTENABIL!"
Grupul tinta al proiectului este alcatuit din 252 de studenti ISCED 6-7, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, inmatriculati in Universitatea Spiru Haret - Facultatea de Stiinte Juridice, Economice si Administrative (jud. Dolj, regiunea SVO).
-Drept -licenta 150 studenti;
-Administratie publica -licenta 36 studenti;
-Contabilitate si informatica de gestiune –licenta 18 studenti;
-Management –licenta 18 studenti
-Audit intern in sistemul public si privat –master 18 studenti.;
-Stiinte penale si Criminalistica –master 6 studenti;
-Administratie Publica si Management in context European-master 6 studenti.
Proiectul urmăreşte principiul egalităţii de gen şi şanse, nediscriminării şi accesibilităţii pentru toate categoriile de persoane inclusiv persoanele cu dizabilităţi. Proiectul promovează protecţia mediului şi consumul raţional de resurse.
Din punct de vedere geografic, studentii din GT au resedinta /domiciliul in mediul rural/urban din regiunile mai putin dezvoltate ale tarii.
Din punct de vedere al mediului de provenienta (rural sau urban), conform analizei de nevoi (chestionarelor aplicate) peste 77% din GT provine din mediul urban.
Din punct de vedere al participarii la activitati:- intregul GT de 252 de studenti va participa la:
1) programele educationale/ de formare pentru dezvoltarea competentelor de dezvoltare durabila si management de mediu, reciclare comunitara, economie circulara si influenta factorilor de mediu, managementul resurselor umane verzi si managementul dezvoltarii durabile (A.1.1);
2) concursuri(A.1.2, A.2.5, A.2.7),
3) campanie de informare si constientizare cu privire la importanta stagiilor practice (A.2.1 si A.2.2.)
4) stagii de practica derulate la angajatori din SVO (A.2.4.);
5) workshop-urile de softskills si sesiunile de coaching pentru dezvoltare pers (A.2.6);
6) programul de FP in domeniul competentelor digitale (A.2.7);
GT al proiectului este implicat in activitati atat fizic (stagii practica, programe educationale), dar si online, dupa caz (workshop-uri, curs de competente digitale) folosind instrumentele informatice si de comunicatie pe baza infrastructurii tehnologice a S (platforma E-learning).
Dimensiunea GT si activitatile proiectului au la baza nevoile studentilor identificate pe baza unei cercetari proprii in randul a 276 de studenti de la Fac de Stiinte Juridice, Economice si Administrative:
-Necesitatea de pregatire practica mai solida;
-Interes pentru digitalizare, softskills;
-Constientizarea problemelor legate de mediu si dezvoltare durabila si dobandirea de competente pentru gestionarea lor;
-Nivel crescut de interes pentru activ nonformale;
-Nevoia de premii/stimulente pentru participarea la activitati.Activ. propuse si rezultatele asteptate au fost conturate in baza nevoilor identificate iar dimensiunea GT este corelata cu nr. de studenti implicati in cercetarea proprie a S (aprox 91% din potential GT ce a raspuns la chestionare).
GT va fi selectat in baza Metodologiei de informare, selectie si monitorizare prin:
1)Informare si publicitate proiect (conferinte, communicate si anunturi, materiale de info si publicitate, pagina proiect,etc);
2) Campanie de informare si constientizare a studentilor (conferinte interactive materiale promotionale,
campanie online).
MENTINEREA SI IMPLICAREA PARTICIPANTILOR IN GT prin:
1)Caracter interactiv al activitatilor desfasurate;
2) Stabilirea unui orar flexibil, in functie de disponibilitatea studentilor;
3)Selectarea centrelor de practica relevante pentru interesul de formare al studentilor;
4)Dezvoltarea softskills si competentelor socio-emotionale;
5) Certificarea gratuita a competentelor digitale;
6) Acordarea unei indemnizatii de practica in cuantum de 6 lei/h.
7) Acordarea a 252 de premii in cadrul a 3 concursuri.
8).Resurse umane adecvate dimensiunii GT si structurii activitatilor proiectului.
Egalitate de șanse
Egalitate de gen
Proiectul abordeaza tema egalitatii de gen si sanse in mod explicit si cu mare vizibilitate in toate activitatile, astfel:
1)Egalitatea de gen a fost asigurata in activitatea de concepere si redactare a proiectului prin includerea in echipa atat a persoanelor de gen feminin, cat si a persoanelor de gen masculin. Responsabilizarea si distributia sarcinilor va avea la baza criteriul competentei si va valorifica strict experienta membrilor.
2) Selectia GT se va efectua cu respectarea conceptelor de egalitate de sanse si indiferent de sex, religie, orientare sexuala, rasa, nationalitate, etnie, limba, categorie sociala, apartenenta la o categ. defavorizat, etc, avand in vedere criteriile din CF;
3) Realizarea Regulamentului privind nediscriminarea si egalitatea de sanse in relatia cu grupul tinta (informarea studentilor, selectarea persoanelor in GT, participarea la activitatile proiectului postat pe canale de
comunicare, la dispozitia tuturor persoanelor interesate.
4) Sesiunile de informare si materialele de informare (brosura) realizate in cadrul campaniei vor contine o prezentare a princiipilor de egalitate de sanse la stagii de practica.
5) Activitatile proiectului se vor realiza in baza unor metodologii publice care vor avea la baza respectarea principiului egalitatii de gen si sanse.
6) Membrii GT vor participa la workshop-uri de Management al Resurselor Umane Verzi in a caror tematica este integrata tema: Egalitate de sanse la recrutare, selectie si promovare HR.
7) In tematica workshopului de Comunicare Eficienta sunt incluse temele: Egalitatea de sanse in comunicare: Acces egal la resurse si oportunitati pentru a-si exprima ideile si a participa la procesele de luare a deciziilor.
8) La elaborarea documentelor sau organizarea de evenimentelor se va utiliza un limbaj adecvat,
echitabil si nondiscriminator, care sa evite stereotipurile de gen, se vor introduce mesaje de informare si constientizare.
9) Sustinerea unui workshop/training la nivelul echipei de implementare pe tematica principiilor orizontale si temelor secundare ale proiectului privind egalitatea de gen si sanse.
De asemenea, rolul femeilor si al grupurilor vulnerabile in activitatile proiectului vor fi sustinute si promovate pe parcursul proiectului, prin facilitarea implicarii acestora in activitatile proiectului.
Se va desemna o persoana responsabila cu urmarirea si raportarea respectarii legislatiei in vigoare cu privire la egalitatea de gen, atat in relatiile de munca, cat si in lucru cu grupurile vulnerabile.
Nediscriminare
Activitatile propuse respecta legislatia secundara a Comunitatii referitoare la prevenirea oricaror forme de discriminare bazate pe sex, rasa, origine etnica, convingeri religioase sau credinte, invaliditate, varsta sau orientare sexuala.Sprijinul acordat este accesibil tuturor potentialilor beneficiari, odata indeplinite criteriile de eligibilitate. Masurile concrete implementate in cadrul proiectului in vederea respectarii principiului nediscriminarii:
1)In toate etapele de elaborare si implementare a proiectului se va respecta principiul egalitatii de sanse si nediscriminarii de orice natura, singurele criteriile in vederea admiterii in echipa de elaborare a cererii de finantare, de implementare si de derulare a activitatilor din prezentul proiect, precum si in grupul tinta, sunt de natura volitiva si de competente.
2) Realizarea si aplicarea Regulamentului privind nediscriminarea si egalitatea de sanse in relatia cu grupul tinta (informarea studentilor, selectarea persoanelor in GT, participarea la activ.pr., postat pe canale de comunicare, la dispozitia tuturor persoanelor interesate. Diseminarea informatiilor va fi realizata incat sa se adreseze tuturor beneficiarilor potentiali, fara a se face nici o distinctie.
3) Selectarea GT se va realiza fara impunerea unor criterii discriminatorii.
4) Sesiunile de informare, conferintele si materiale de promovare vor contine mesaje de prevenire a oricarei forme de discriminare.
5) Membrii GT vor participa la workshop-uri de Management al Resurselor Umane Verzi in a caror tematica este integrata tema Nediscriminare in recrutarea HR.
6) In tematica workshopului de Comunicare Eficienta este inclusa tema: Principiul nondiscriminarii in comunicare: Respectarea diversitatii culturale.
7) La elaborarea doc. sau organizarea de evenimentelor se va utiliza un limbaj adecvat, echitabil si nondiscriminator, care sa evite stereotipurile de gen, se vor introduce mesaje de informare si constientizare.
8) Sustinerea unui workshop/training la nivelul echipei de implementare pe tematica principiilor orizontale si temelor secundare ale proiectului. Pe intreg parcursul proiectului, nu vor fi realizate in niciun mod activitati, comunicari sau interventii care sa incalce drepturile individuale ale unor persoane, pe oricare dintre criteriile de nediscriminare stabilite prin intermediul legislatiei europene sau nationale. Managerul de proiect si Coordonatorul de Partener sunt responsabili de asigurarea, aplicarea si respectarea principiilor egalitatii de sanse si nediscriminarii pe intreaga durata a proiectului prin: implementarea regulamentului intern; sanctionarea imediata a oricarui comportament discriminatoriu.
Accesibilitate persoane cu dizabilităţi
Proiectul urmareste cu hotarare principiul accesibilitatii pentru toate categoriile de persoane, inclusiv persoanele cu dizabilitati. In acest sens, vor fi implementate mai multe masuri pentru a asigura ca aceste persoane au oportunitatea de a se implica pe deplin in activitatile proiectului si de a beneficia de experienta si resursele oferite.
1. Informare si constientizare: Un prim pas important este informarea si constientizarea persoanelor cu dizabilitati cu privire la beneficiile participarii la stagiile de practica si la resursele oferite de proiect. Vor fi organizate sesiuni de informare specifice, in cadrul carora se vor evidentia oportunitatile deschise de proiect pentru aceasta categorie de participanti.
Accesibilitate online: Pentru a extinde principiul accesibilitatii la toate categoriile de persoane, se vor pune la dispozitie online posibilitatea de participare la activitati prin platforma de E-learning a universitatii solicitante, difuzari live sau materiale inregistrate, asigurand astfel accesul la informatie pentru un public cat mai larg,de asemenea, se va pune la dispozitie posibilitatea de participare online la concursuri pe platforma online.
Prin aceste masuri, proiectul isi propune sa promoveze o abordare incluziva si sa asigure ca toate categoriile de persoane, inclusiv cele cu dizabilitati, beneficiaza pe deplin de oportunitatile si resursele oferite in cadrul proiectului.
2. Accesibilitate: Pentru a se asigura ca toate activitatile proiectului sunt accesibile persoanelor cu dizabilitati, vor fi identificate si adaptate spatii de organizare a sesiunilor de informare si de inregistrare, precum si locatiile in care se vor desfasura workshop-urile si stagiile de practica. Aceste ajustari vor tine cont de nevoile specifice ale participantilor cu dizabilitati, astfel incat acestia sa poata participa in conditii optime.
3. Program flexibil: Un program de desfasurare flexibil va fi stabilit pentru a oferi persoanelor cu dizabilitati posibilitatea de a se implica in activitati, adaptandu-se la nevoile si provocarile specifice pe care le pot intampina. Aceasta include stabilirea unor orare care sa permita participarea acestora, oferindu-le oportunitatea de a se pregati si a se deplasa la activitati in conditii favorabile.
4.Asistenta personalizata:Proiectul va oferi asistenta personalizata pentru persoanele cu dizabilitati, asigurandu-se ca acestia primesc suportul necesar pentru a se implica pe deplin in activitati.
5. Comunicare si colaborare: La nivelul proiectului, va fi stabilita o procedura speciala de comunicare si colaborare cu persoanele cu dizabilitati. Aceasta procedura va fi aplicata in toate etapele proiectului, asigurandu-se ca se iau in considerare nevoile si cerintele acestor participanti in mod constant.
6. Achizitii publice accesibile: La nivelul achizitiilor publice, se va avea in vedere asigurarea ca produsele si serviciile achizitionate nu creeaza restrictii de acces pentru persoanele cu dizabilitati. Vor fi aplicate criterii de accesibilitate pentru toate achizitiile publice pentru a se asigura ca niciun produs sau serviciu nu discrimineaza sau exclude participantii cu dizabilitati.
Schimbări demografice
Regiunea Sud-Vest Oltenia se confrunta cu urmatoarele schimbari demografice majore:
- structura de varsta (populatie imbatranita, migratia tinerilor in strainatate si la orase, migratia femeilor );
- rate scazute ale natalitatii;
- structuri familiale modificate (unul sau ambii parinti au migrat in strainatate, copiii au ramas in intretinerea bunicilor sau rudelor).
In cadrul proiectului au fost prevazute o serie de masuri active concretizate in sprijinirea oportunitatilor de educatie si formare a tinerilor studenti in vederea cresterii nivelului de educatie si ocupare al acestora pe plan local/regional prin dobandirea de competente profesionale si transversale specifice cerute de dinamica pietei muncii si tinand cont de progresul tehnologic.
La nivelul proiectului au fost prevazute actiuni de promovare a formarii profesionale in randul tinerilor prin dezvoltarea de parteneriate intre universitatea solicitanta si operatorii din mediul public/privat regional. Prin obiectivele si activitatile sale, proiectul propus contribuie implicit la ameliorarea efectelor schimbarilor demografice la nivelul regiunii, prin masuri proactive, ce vizeaza cresterea nivelului de ocupare in randul studentilor (prin workshop-uri tematice, stagii de practica, programe educationale/de formare in gestionarea problemelor de mediu, economiei circulare, promovarii dezvoltarii durabile, etc) ce vor contribui la mentinerea populatiei active in regiune, oferind acces viitor la venituri sustenabile